Mijn Japanse bruidspaar, expats, ik noem ze Yoko en Nomu. Vorig jaar zomer zijn zij halsoverkop zonder ceremonie in Tokyo getrouwd, zodat zij snel daarna als echtpaar naar Nederland uitgezonden konden worden.

Hun droom, een mooie bruiloft, leek in duigen te vallen, maar…

Yoko, weddingplanner in Japan, laat het er niet bij zitten. En Nomu staat helemaal achter haar plannen voor een ‘Dutch Ceremony’ in Nederland. Zij heeft hun prachtige trouwdag geregeld op Château Neercanne in Maastricht. Deze unieke historische locatie zal door hun Japanse familieleden en vrienden zeker gewaardeerd worden. Het enige wat aan hun geluk ontbreekt is een trouwambtenaar die over twee weken de ceremonie wil verzorgen. Er is dus haast bij!

Na een huwelijksvoltrekking in België rijd ik bij Maastricht de snelweg af voor een ontmoeting met Yoko en Nomu in de lounge van een hotel. Zij vertellen: 60 Japanse gasten vanuit heel de wereld worden op hun bruiloft verwacht, er zijn slechts drie Nederlanders in hun gezelschap. De bedoeling is een ceremoniële huwelijksvoltrekking op Nederlandse wijze in het Engels, met alles erop en eraan, inclusief de voorbereiding en alle vragen die daarbij horen.

Ze gaan met mij in zee en ik bezoek hen thuis – Nomu en ik op de bank, Yoko als echte Japanse op de vloer aan de salontafel – om alles in detail door te nemen.

Op weg naar Château Neercanne geniet ik van de mooie Limburgse heuvels in de zon. Net buitenland! Daar aangekomen begroet ik Nomu en maak ik kennis met hun beider families. Moeilijk om te onthouden wie wie is … Bij de ingang van de grot waar ik hen zal trouwen wacht ik het gezelschap op. De ouders en de bruidegom komen naast mij staan en al snel is het een buigen en knikken van hun gasten als begroeting bij het naar binnen gaan. Ik buig en knik als van zelfsprekend mee!

Als iedereen zit gaat Nomu de trouwruimte binnen, gevolgd door een gesluierde Yoko aan de arm van haar vader, die haar weggeeft. Na het jawoord kerven zij – naar de traditie op Château Neercanne – hun naam in de mergelwand, waar veel van hun gasten naderhand een foto van maken. Tot hun verrassing wens ik hun in mijn beste Japans veel geluk. In de aangrenzende ruimte mag ik de toost op hun geluk inleiden.